Napi gondolatébresztő

Mikor kezdett az irodalom hazudni? Ki találta ki a legendát a törékeny, szende nőről és a vaserejű férfiról? A görögök még tudták, hogy a nő bír ki mindent, hogy a nő az erősebb, hogy fizikai hátrányát acélidegzetével és leleményességével egyenlíti ki. ... Ha Orfeuszék fordítva halnak meg, Eurüdiké holtbiztos megállja, hogy ne pillantson vissza, ha egyszer az a feltétel, csak a férfi nem bírta volna ki, az hátranéz. ... A lovagi költészet kezdte a misztifikálást, aztán valahogy átment a köztudatba. Gyönge nők, erős férfiak! Kabaré.
Szemlélők

ÁLMOK -- Jung, Descartes, Szókratész, Hannibál és más híres emberek álmainak elemzése

Turóczi Attila képe
Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
CímÁLMOK -- Jung, Descartes, Szókratész, Hannibál és más híres emberek álmainak elemzése
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2009
Szerző(k)von Franz, M-L
Kötetek száma:1
Oldalak száma240
KiadóUrsus-Libris Kiadó
VárosBudapest
ISBN 978 963 9718 22 7
Kulcsszavakálmok, archetípus, híres emberek, Jung, von Franz
Rövid összefoglaló

A kötetben összegyűjtött írásokban Marie-Louise von Franz, Carl Gustav Jung egyik legismertebb tanítványa nemcsak pszichológiai, hanem történelmi, vallási és filozófiai szempontból is érdekes és értékes betekintést nyújt az álomelemzés tudományába.
A bevezető tanulmány általános magyarázatokkal világítja meg az álmok mibenlétét és azt, hogy miként viszonyuljunk hozzájuk, hogyan járulhatnak hozzá önismeretünk elmélyítéséhez. A következő fejezet azt tárgyalja, hogyan élte meg Jung a saját álmait, és utal az életében betöltött, sorsát irányító funkciójukra.
Ezután filozófusok: Szókratész és Descartes, hadvezér-államférfiak: Themisztoklész és Hannibál, továbbá három keresztény szent: Ágoston, Domonkos és Clairvaux-i Bernát édesanyja ránk maradt álmainak elemzése következik, amelyekben érzékletesen tárulnak fel a személyes életpálya, a családi történet és a mindenkori egyéni, illetve kollektív lelki beállítottság közötti összefüggések.

Webcímhttp://www.ursuslibris.hu/content.php?content=424

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel