Napi gondolatébresztő

Tudatunkban sok szerep megtalálható -- a hősé, a szerelmesé, a remetéé, a diktátoré, a bölcs és a bolond asszonyé, s még oly sok másé.
Bölcsességek -- 365 buddhista bölcsesség az év minden napjára

Modern mostohák -- A páromnak gyereke van

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
CímModern mostohák -- A páromnak gyereke van
Közlemény típusaKönyv
Kiadás éve2005
Szerző(k)Fischer, E
KiadóSaxum Kiadó
VárosBudapest
Teljes szöveg

Fischer Eszter könyvét olvasva egy patchwork takaró jut eszembe. A Szerző arra a feladatra vállalkozik, hogy egy ilyen takaró kis darabkáinak mintázatát szemléltesse úgy, hogy folyamatosan leírást ad arról, hogy az adott kis darab a takaró mely részén található, milyen nagyobb mintázatba illeszkedik. A Szerző ugyanis az ún. patchwork-családokon belüli és kívüli kapcsolati hálókat mutatja be.

Előrebocsátom, hogy sikerül neki, de eközben az Olvasó szinte megszédül. A gyerekkori harcos-bandázós csapatjátékainkat juttatja eszembe: „Hányan vagytok?!”, „Ki a főnök?!”, ellenfelek, szövetségesek, főnökök, alattvalók, egyezmények, békekötések a mindennapi otthonok nagy százalékában is. Az ún. „normális” családok felbomlásával a gyerekek a különböző kapcsolatban élő szülőkhöz való kötődésekben nőnek fel, „újfajta együttélési normák jönnek létre, amelyekben a párok már nem közös gyerekeikkel élnek együtt, hanem különféle kapcsolatokból származó gyerekek „keringenek” körülöttük, akiknek élete nem egy párhoz, hanem különböző kapcsolatokban élő szülőkhöz kötődik.” (8.o.)

A Szerző tapasztalata szerint „a mostoha-helyzetet általános hallgatás övezi. Mindenkire bénítóan hat a „gonosz mostoha” mítosza, s emiatt az érintettek nemcsak azt bizonygatják, kétségbeesett elszántsággal, hogy ők nem gonoszok, és igenis szeretik a házastársuk gyerekét, hanem már a helyzettel járó normális és természetes nehézségek bevallása is szinte elképzelhetetlen. …. Sajnos, a problémák szőnyeg alá söprése semmiképpen sem jelent megoldást, éppen ellenkezőleg: a nem kimondott, nem megbeszélt, nem feloldott feszültségek hatása felerősödik. Könyvemmel ezt a hallgatást szeretném megtörni.” (11.o.)

A Szerző a fenti viszonylatokban (volt feleség, volt férj első házasságából született gyerekének az új féltestvére….) fellelhető lehetséges konfliktusokat veszi sorra, és ad megoldási javaslatokat is mindezekre. A könyvben a szülők szerelemre lobbanásától kezdve az új gyermek születésén át, a pénz-kérdésig számtalan napi téma megjelenik.

A konfliktusok és megoldásaik hátterében meghúzódó okok feltárásában észrevétlen vannak jelen a pszichológiai elméletek.

A Szerző a saját könyvének olvasótáboráról azt gondolja, hogy éppen azok a szülők veszik kezükbe a könyvet, akik amúgy is nyitottak a megoldási alternatívákra. Kibővíteném ezt a tábort és azoknak a kezébe is adnám, akik a válásban látják a problémák megoldásának egyszerűbb útját. A helyzet csak bonyolultabbá válik, amit a Szerző a szülőktől, testvérektől, mostoháktól származó tapasztalati beszámolókkal is illusztrál. „A mozaik-család nem1 olyan, mint a vér szerinti család, és sokkal jobbak az esélyeink, ha a különbségeket tudomásul véve nem „normális” családra, hanem sikeres patchwork-családra törekszünk.” (183.o.)

Magas szakmai színvonalon megírt könyvről van szó, amelyet a könnyen olvasható és érthető nyelvezete miatt szülőknek is bátran ajánlhatunk.

1 A Szerző kiemelése

Forrás: A könyvismertetés megjelent a Serdülő- és gyermekpszichoterápia c-ű folyóiratban.

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel