Napi gondolatébresztő

Turóczi Attila képe

Figyelj csak! Ma van az a holnap, amitől tegnap annyira féltél!

Mire figyeljek, ha jó iskolát, iskolakezdést szeretnék a gyermekemnek?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Az iskolaválasztásnál mindenek előtt nézzen alaposan körül az iskolában és azon kívül is. Lássa, hogy hova, milyen környezetbe fognak járni. Lesz-e öröm abban, ahova járni fognak? Hogyan vigyáz az iskola a saját környezetére? Aztán lépjen be az iskolába, és nézze meg a folyosókat, és nézzen be a WC-be is. Rögtön tudni fogja, milyen kézzel fogja a gyermeke az Ön által nagy gonddal csomagolt szendvicset megenni. Milyen szellemiségű az iskola?

Amint a folyosókon jár-kel, érezni fogja, hogyan érzik magukat a benne dolgozók, tanulók. Nem baj, ha egyszerű, de az már jelzés értékű, ha túl sok a firka, és az az érzése, hogy elhanyagolt a belső környezet.

Feltétlenül találkozzon a leendő tanító nénivel vagy tanító nénikkel, Ő(k) a helyzet kulcsai. Fontos, hogy legyen egyfajta szimpátia Önök között, hiszen a felnőttek közötti kölcsönös elismerés, szimpátia az alapja annak a szeretetnek, amibe befogadják a gyermekét.

Fontos, hogy tájékozódjon arról, vannak-e osztályok egészen nyolcadikig. Ugyanis vannak iskolák, ahol nincsenek felmenő szakaszok a 6. osztály után. Vannak olyan iskolák is, ahol csak alsó tagozat működik, vagy kisebb létszámú osztályokkal segítenek a gyermekeknek a tanulásban, a beilleszkedésben. Érdemes megtudni, meddig viszik ezeket az osztályokat, hogyan integrálódnak később ezek a gyerekek más osztályokba.

Kell-e felvételizni? Mit kérnek a felvételin?

Milyen osztálylétszámokkal működnek a már meglévő osztályok? Milyen létszám várható a leendő osztályban, és milyen lenne jó az Ön gyermekének? Vannak, akik nagyon jól megtalálják a helyüket az akár nagy létszámú osztályban is, de ha gyermekének nehézségei vannak a figyelem megtartásában, ha kicsit nehezebben megy a tanulás, ha nem volt könnyű az óvodai csoportba való beilleszkedés, sok kisgyermek között nehezen találja meg a helyét, akkor érdemesebb egy olyan osztályt választani, ahol kevesebben vannak.

Nagyon fontosnak tartom azt, hogy megtudja, milyen olvasástanítási módszerrel haladnak. Ha csak egy csöppet is vannak a gyermekének nehézségei a versek, dalok, szövegek megtanulásával, vannak hang-, vagy szótagcseréi, esetleg ügyetlenebb a keze valamiben, nagyon megfontolandó, melyik módszerrel tanítanak. A leginkább elfogadott „fontolva haladó” módszer az un. Meixner-módszer, amely „ellenáll” a homogén gátlásnak (a hangok-, és betűk alaki hasonlóságból fakadó összetévesztésének), ami annyira megkeveri a gyermekeket. Minden szótagolva tanító, elemző-összetevő rendszerű olvasástanítás, ami figyelembe veszi a fent leírt homogén gátlás elvét, nagyon jó.

Nézze meg, van-e tornaterem, hányszor van tornaóra (legyen jó sok), van-e használható udvar? Tud-e az iskolában valamilyen zenét tanulni gyermeke (akkor is, ha eddig nem tanult). Hányadikban kezdenek neki az idegen nyelvnek, lehet-e ellenállni, hogy ha már elsőben akarják, hogy tanuljanak? Hiszen minden kisgyermeknek először az anyanyelvén kell jól tudnia, olvasnia, írnia, énekelnie, s csak ha megerősödött ez a nyelvi rendszer, akkor érdemes ráépíteni egy idegen nyelvet.

Érdemes megtudni azt is, hogy integrált-e az osztály vagy az iskola, s ez benne van-e az alapító okiratukban? Ha integrálnak érzékszervi vagy más fogyatékkal élőket, akkor hogyan, milyen arányban? Minden kisgyermeknek jó találkozni a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, toleránsabbá, türelmesebbé, szociálisan elfogadóbbá válnak velük. Ha az iskolának benne van az alapító okiratában, hogy befogadja ezeket a gyermekeket, akkor azt is vállalja, hogy megad számukra minden segítséget, hogy ők is a saját tempójukban, a saját lehetőségeiket teljesen kihasználva tanulhassanak, ugyanúgy, ahogyan ez a nem fogyatékkal élőket is megilleti.

Tudom, hogy talán túl sok minden ez egyszerre, amire figyelni kellene, de biztatom, hogy jó szívvel tudja, hol és kivel van a gyermeke, amíg Ön, Önök, a szülők dolgoznak.

 

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel