Napi gondolatébresztő

Ne magyarázkodj! A barátaidnak nincs rá szükségük, az ellenségeidet meg úgysem érdekli.

Mit mondjunk a gyerekünknek, ha a Nevelési Tanácsadó szakembereihez fordulunk segítségért?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Legyen szó tanulási, viselkedési, beilleszkedési nehézségről, körömrágásról, éjszakai rémálmokról, dadogásról vagy bepisilésről, fontos, hogy a gyerek pontosan tudja, miért keresik fel a szülők a fejlesztő pedagógust, pszichológust vagy pszichiátert.

Talán az óvodások, kisiskolások számára a legnehezebb megtalálni a koruknak, érettségüknek megfelelő szavakat. Az alábbi példák – a teljesség igénye nélkül - segíthetnek abban, hogy ki-ki „gyermekére szabva” fogalmazhassa meg a vizsgálat, terápia miértjét.

Iskolaérettségi vizsgálat esetén: „Nem tudjuk, hogy mi lenne Neked a jobb, ha még játszhatnál egy évet az óvodában, vagy elkezdenéd az iskolát. Azért megyünk a Tanácsadóba, hogy ezt könnyebben el tudjuk dönteni.”

Tanulási nehézség esetén: „Tudod, a tanító néni elmesélte, hogy nagyon nehéz odafigyelned az iskolában, és az olvasás is nehezen megy. Szeretnénk megérteni, hogy mi lehet ennek az oka, és azt is szeretnénk tudni, hogy miként segítsünk Neked a tanulásban. Ezért elmegyünk XY nénihez/bácsihoz, aki gyerekekkel foglalkozik, és segít nekünk megérteni a gondjaidat.”

Szorongásos tünetek - pl. körömrágás, bepisilés, hasfájás, fejfájás - esetén: Sokszor fáj mostanában a hasad, de a doktornéni nem talált erre semmi okot. Egy gyereknél okozhat ilyesmit az is, ha valamitől nagyon izgul, fél (pl. feleléstől, esti elalvástól, mert rosszakat álmodik…). Hogy megértsük, Neked mi okoz gondot, elmegyünk XY nénihez/bácsihoz, aki majd segít ebben.”

A példák tovább sorolhatók, a lényeg bármely korosztálynál mindig egy:az igazat mondjuk a gyereknek, hiszen tudnia kell, hogy a pszichológusnál, fejlesztő pedagógusnál, pszichiáternél eltöltött idő arról szól, hogy a játékon, rajzoláson, beszélgetésen keresztül a szakember megismerje Őt és családját, és az Ő gondjainak megoldásán munkálkodjon a családdal közösen. 

A Tanácsadóban az első találkozás a szülővel történik, így ha valakinek mégis kételyei vannak a fenti kérdést illetően, kérheti a szakember segítségét.

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel