Napi gondolatébresztő

Vannak emberek, akik soha nem jutnak Fantáziába -- mondta Korándi úr --, és vannak, akiknek sikerül, viszont örökre ott maradnak. És akadnak egyesek, akik eljutnak Fantáziába és vissza is térnek onnan. Úgy, mint te. És ezek hoznak gyógyulást mindkét világnak.

A Végtelen Történet

Mit tartalmaz általában a gyermekről írt iskolai pedagógiai vélemény?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

A pedagógus a Pedagógiai Szakszolgálatnak írt véleményében jellemezheti a gyermeket a közösségi beilleszkedés, az óvodai/iskolai magatartás és a tanulmányi teljesítmény szempontjaiból, hangsúlyt fektetve az erősségekre és a nehézségekre.

A közösségi beilleszkedéssel kapcsolatban a szakszolgálat szakemberei várják a választ arról, hogy milyen a gyermek kapcsolata kortársaival és tanáraival, milyen helyet foglal el a közösségben. A gyermek magatartásával kapcsolatban azt szeretnénk megtudni, hogyan képes betartani a közösség, az iskola szabályait, normáit, mennyire tudja indulati életét szabályozni, nem túl kirívó, vagy éppen túlságosan visszahúzódó-e viselkedése. A tanulási képességekről szóló kérdésekkel választ várunk arra, hogy milyen a gyermek figyelme, taníthatósága, gondolkodási funkciói, milyen tantárgyakban jelentkezik és hogyan a tanulási probléma. A nehézségeken kívül természetesen kíváncsiak vagyunk a gyermek erősségeire, a számára sikeres területekre is. Fontos tudnunk továbbá, hogy mit gondol a pedagógus arról, mi állhat a gyermek problémáinak hátterében, milyen segítségre van szüksége, mit vár a vizsgálat eredményétől. A pedagógus véleménye tartalmazza azt is, hogy milyen segítő módszereket alkalmaz a gyermeknél, van-e lehetőség korrepetálásra, fejlesztő pedagógiai ill. logopédiai ellátásra.

A részletes iskolai pedagógiai jellemzés (melyet a szülőnek minden esetben alá kell írnia) – kiegészítve a szülőkkel való beszélgetés során kapott információkkal –, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szakszolgálat szakemberei teljes képet alakíthassanak ki a gyermekről, és így a szülő, a pedagógusok és a tanácsadó szakemeberei közösen találhassák meg a gyermek számára megfelelő ellátási formát.

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel