Játékkonyha

forrás

"Mindig is odáig voltam a házi készítésű gyerekkonyhákért. Akinek van elég ideje, és hozzám hasonlóan érez magában késztetést, az feltétlenül vágjon bele!

Sokáig nézegettem az interneten keringő rengeteg ötletet és egyik jobban tetszett a másiknál. Leginkább a bútorátalakítós változatok nyűgöztek le, mindig rádöbbenek, hogy az emberi kreativitás határtalan. Sokáig keresgéltem is az ennek megfelelő bútordarabot, de valahogy egyik sem tetszett. Túl nagy volt, vagy nagyon macerás lett volna átszabni. Aztán egyik nap leültem és megterveztem, hogy miként is képzelem el a relatíve kevés helyet foglaló, nagyon egyszerű kis gyerekbútort. Kiszámoltuk, hogy nagyjából mennyi lenne az anyagköltség és úgy döntöttünk, hogy inkább a barkácsolást választjuk.

Itt tartunk most. Van még mit finomítani rajta, kiegészítőket venni, de kezdetnek megteszi és egyelőre a kis szakács sem panaszkodott.

(Hozzáteszem, a munka oroszlánrészét ezúttal apa végezte, én csak, mint koordinátor szerepeltem a projektben.)

Jó tanács a készítéshez

Mielőtt belevágsz, mindenképp mérd le alaposan a rendelkezésre álló helyet, mert ez lesz a kritikus paraméter. Azt is vedd számításba, hogy ha esetleg át kell rendezni a szobát / lakást, lesz-e elég helye a bútornak, vagy folyton csak kerülgetned kell majd. A gyerekeknek nem a méret a lényeg, tulajdonképpen bármivel eljátszanak. Meggyőződésem, hogy az ilyen típusú gyerekjátékokat a szülő kicsit magának is veszi vagy csinálja, így nem árt folyton visszatérni az “eredeti” célhoz.

IMG_0658_F

A minikonyha paraméterei: 80 cm széles és 40 cm mély a “munkafelület”.  Első körben csak mosogatót és sütő-főzőlap kombinációt szerettünk volna. A kiegészítők nagy részét (fogantyúk, sütő gombjai, falikar, műanyag tárolók) a svéd áruházban szereztük be, a bútorlapokat pedig egy barkácsáruházban vágattuk méretre. Amire még szükség volt, az egy kis darab öntapadós fólia, egy csaptelep, fémtál a mosogatónak és néhány ív dekorszivacs a főzőlapokhoz. Végül természetesen pántok, csavarok, szögek, stb.

IMG_0665_F

Ahogy a képen is látszik, az eszközök eléggé hiányosak, de ez egyáltalán nem hátráltatja a szerepjátékot.

IMG_0673_KIEMELT

Beszereztünk néhány vágható zöldséget, és a festett kavicsok egy része is alapanyag lett a főzőcskézéshez.

IMG_0675_F

A fiús anyukákat is konyhakészítésre buzdítanám, sosem elég a házias férfiakból. :)

IMG_0637_F