Napi gondolatébresztő

Testünk -- ez az eszköz -- csak rövid ideig áll rendelkezésünkre. Erre az életre.
Bölcsességek -- 365 buddhista bölcsesség az év minden napjára

MPT Filmklub: Fel! -- amerikai animációs film

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2011 nov 24 18:00

Az MPT új programsorozataként 2011-ben elindította a havi egy alkalommal megrendezésre kerülő filmklubját. Az MPT Filmklub célja, hogy pszichológiailag inspiráló filmalkotásokat mutasson be, majd a filmekhez kapcsolódóan a lelki jelenségek rejtelmeiről, jellemzőiről, működési szabályszerűségeiről beszélgetésre invitálja a közönséget. A filmklubban lehetőséget biztosítunk a választott filmek közös megtekintésére és megvitatására. Célunk, hogy a filmbeli szereplőkről, történetekről és szimbólumokról való együttes gondolkodással lehetővé váljon a filmek által érzékletesen és élményszerűen megjelenített lélektani folyamatok felfejtése.

A következő alkalommal vetítésre kerülő film: Fel! amerikai animációs film, 96 perc,

Meghívott vendég: Singer Magdolna, hospice és gyásztanácsadó

Helyszín: ELTE Pszichológiai Intézet – Budapest, VI.ker. Izabella u.46. 301-es terem

A novemberi filmklubon a Fel! című filmet fogjuk vetíteni, ami elnyerte 2010-ben az Oscar, a BAFTA és a Golden Globe legjobb animációs filmje díjat.

A történet: A 78 éves Carl Fredricksen felesége elvesztése óta magányosan, visszahúzódva éli mindennapjait. Az öreg házára szemet vet az a társaság, amely a környék telkeit már felvásárolta. Carlt azonban odaköti a sok emlék, köztük az a fénykép, amelyet nézve arról álmodoztak a nejével, hogy elutaznak a világ legnagyobb vízeséséhez. Az álmait sirató öregúr merész tettre szánja el magát. Kihasználva egykori léggömbárusi gyakorlatát egyetlen éjszaka alatt fellufizza a házát, és reggel, mielőtt az idősek otthonába szállítanák, felemelkedik vele a levegőbe. Dél-Amerika felé veszi az irányt, hogy megvalósítsa élete legnagyobb kalandját. Útjára egy potyautas kisfiú is elkíséri. (port.hu)

A filmet követő beszélgetésen Singer Magdolnával, a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak...és azután?” Segítség a gyászban – foglalkoztatókönyv gyerekeknek és szülőknek című könyv szerzőjével arról szeretnénk beszélgetni, hogy amikor a kisgyerek a „halál” szót hallja, vajon belegondol-e, mit is jelent valójában? Ha megkérdezi a szüleitől, vajon kap-e rá megnyugtató választ? Vajon hogyan lehet és kell is beszélni a halálról, a szomorúságról, a dühről, a bűntudatról – és mindenféle érzelemről, amely a gyász gyakori kísérője. A szülők, felnőttek, segítő foglalkozásúak hogyan állhatnak a gyászoló gyermek mellé, hogyan segíthetik a gyerekek gyászfeldolgozását, hogy eljussanak ahhoz a felismeréshez, hogy a halál az élet velejárója, nem titkolni és szégyellni való dolog, amikor megtapasztalhatja, miképpen lehet a szeretetteljes együttlétekben kapaszkodót találni és eljutni a lelki megbékélés felé.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak:

Bálint Katalin és Fecskó Edina, filmklub vezetők

 

Signups closed for this Esemény

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel