Napi gondolatébresztő

Az éjszakai rettegés civilizált körülmények között még felnőtt embereknél sem föltétlenül rendellenes jelenség. Csak az éjszakai rettegés fokozott mértéke tekinthető kórosnak.
Föld és Lélek

I.5. Pszichiátriai vizsgálat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Mit csinál a gyermekpszichiáter?

Részletes kérdezéssel gyűjt támpontokat, döntően a szülőktől, van-e a gyereknek pszichiátriai vagy egyéb betegsége; ha igen, milyen tünetekkel jelentkezett, amikor kezdődött, a keletkezése óta hogyan terebélyesedett. Adatokat gyűjt a gyerek születése és felcseperedése alatti történésekről, az esetleges betegségekről, kivizsgálásokról (akár a gyermek, akár bármely hozzá közel álló családtag esetében), s ezek eredményeit figyelembe véve értékel majd.

Amikor szükséges, kérdőív kitöltetésével is tájékozódik (némely kérdőív kitöltését a gyermekkel kapcsolatban álló pedagógustól is kéri, a szülő beleegyezésével).

Ha felmerül szervi megbetegedés lehetősége, testi vizsgálatot is végez; illetve a körzeti orvosnak vizsgálatok elvégeztetését javasolja ( pl. EEG, egyebek).

A gyermek vizsgálata kiegészül rajz- és egyéb játéktesztekkel.

Összesítve az eredményeket, diagnózist állít fel, és eldönti, kell-e, s ha kell, milyen kezelést lát indokoltnak, mitől várható a leginkább javulás. A döntés a szülőkkel történő megbeszéléssel történik, melynek kapcsán a szülők szerepe is tisztázódik a gyógyulás folyamatában, tekintve, hogy a szülők aktív közreműködése nélkül a gyermek nem gyógyítható! A gyermek gyógyulását elősegítő közreműködés a család érdeke is. E megbeszélés során megtörténik a terápiás célkitűzés megbeszélése, a terápia módszerének és ütemezésének (hány alkalom, milyen rendszerességgel) rögzítése is.

Bár a pszichiáter orvos, nem feltétlen orvossággal gyógyít...de ha szükségesnek ítéli, alapos átbeszélés mellett javasolja, vagy jóváhagyja a megfelelő gyógyszer szedését, s ellátja a családot az ezzel kapcsolatos tudnivalókkal.

Ki kérhet pszichiátriai vizsgálatot?

Tulajdonképpen bárki azokkal a gyermekekkel kapcsolatban, akik a kerületi nevelési- oktatási intézményekbe járnak, vagy tanköteles korú kerületi lakosok. Kérheti a szülő, a szülő beleegyezésével (fejlesztő) pedagógus, a Nevelési Tanácsadó pszichológusa, amennyiben a családdal való foglalkozás, kapcsolat során felmerül ennek szükségessége.

Gyakori, hogy szükséges a Gyermekjóléti Szolgálat, a Családsegítő Szolgálat vagy a Gyámügyi Szolgálat szakembereivel való együttműködés (esetkonferencia), a szülő tudtával és beleegyezésével.

Dr. Márkus Katalin

Jelenleg nem dolgozik szakszolgálatunknál pszichiáter.

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel